پنهان کردن علائم مشکلات مقعدی فقط آسیب جسمی ندارد، بلکه فشار روانی سنگینی نیز به بیمار وارد می کند. اضطراب دائمی درباره وضعیت بدن، ترس از بدتر شدن بیماری، یا استرس ناشی از ناتوانی در صحبت با دیگران می تواند منجر به افسردگی یا کاهش عزت نفس شود. این وضعیت روی روابط اجتماعی، بهره وری کاری و حتی خواب فرد تأثیر می گذارد. در واقع، خجالت می تواند به زنجیره ای از مشکلات جسمانی و روانی منجر شود که کل کیفیت زندگی را تحت تاثیر قرار می دهد.
راهکارهایی برای غلبه بر خجالت مشکلات مقعدی
پنهان کردن مشکلات مقعدی فقط به سلامت آسیب نمی زند، بلکه ریشه در باورهای نادرست و کمبود آگاهی دارد. خوشبختانه با چند اقدام ساده اما موثر میشود این مانع روانی را شکسته و فضای سالم تری برای گفتگو درباره ی این مسائل ایجاد کرد.
راهکار های غلبه بر خجالت ناشی از مشکلات مقعدی عبارتند از:
آموزش عمومی و شکستن تابو
یکی از اصلی ترین دلایل خجالت، نبود گفت و گوی باز در جامعه درباره سلامت مقعد و گوارش است. تولید محتوای آموزشی، کمپین های آگاهی بخش و مشارکت رسانه ها میتواند به شکستن این تابو کمک کند. وقتی مردم متوجه شوند که این مسائل رایج بوده و درباره اش صحبت می شود، ترس از قضاوت کمتر شده و مراجعه به پزشک عادی تر خواهد بود.
مشاوره روانشناسی برای کاهش اضطراب
برای افرادی که دچار اضطراب شدید یا ترس از معاینه هستن، مراجعه به مشاور یا روانشناس می تواند بسیار کمک کننده باشد. تکنیک های روان درمانی مثل مواجهه درمانی، تنفس عمیق، یا درمان شناختی-رفتاری (CBT) همواره کمک کرده تا فرد به تدریج بر ترس و خجالت خودش غلبه کند و احساس امنیت روانی بیشتری در مواجهه با پزشک پیدا شود.
انتخاب پزشک مورد اعتماد
برقراری ارتباط با پزشکی که رفتار حرفه ای، بدون قضاوت و صبورانه داشته باشد، ارتباط مستقیمی با کاهش خجالت دارد. بیمار باید احساس کنه که حرف هایش شنیده شده، درک شده و فضای امنی برای بیان مشکلاتش وجود دارد. انتخاب پزشک همجنس (در صورت تمایل)، پزشک دارای تجربه در موضوعات حساس، یا حتی مشاوره اولیه تلفنی/آنلاین می تواند مسیر مراجعه را برای بیمار راحت تر کند.
بیماری های نشیمنگاهی و روش های درمانی
کانال رکتوم مانند هر ناحیه ای دیگر از بدن با قرار گرفتن در برابر عوامل بیماری زا مانند میکروب ها و ویروس ها دچار بیماری می شود. ضمن آنکه این ناحیه از بدن به علت قرار گرفتن در معرض مستقیم آلودگی ها ریسک بیشتری برای ابتلا به انواع بیماری ها دارد. مهمترین بیماری های ناحیه آنوس به این شرح است :
بواسیر یا هموروئید
1pezeshk.com بواسیر یا هموروئید یکی از انواع بیماری های نشیمنگاهی یا همان مقعدی است که در سال های اخیر به علت تغییر در سبک زندگی شیوع بسیار گسترده ای پیدا کرده است. این بیماری با واریسی شدن یا اتساع عروق در این ناحیه از بدن پدید می آید و عامل آن وارد آمدن فشار زیاد به این ناحیه از بدن است.
بواسیر با علائمی مانند درد، خونریزی و … ایجاد میشود. درمان هموروئید در مراحل ابتدایی بیماری با استفاده از درمان های خانگی و دارویی قابل انجام است اما در مراحل شدیدتر نیاز به درمان های پیچیده و قطعی نظیر انواع روشهای جراحی دارد. بهترین روش توصیه شده درمان هموروئید با لیزر است که بدون درد و خونریزی مشکل بیمار را رفع می نماید.
شقاق یا فیشر مقعدی
شقاق یا همان فیشر یکی دیگر از انواع شایع بیماری های نشیمنگاهی است. شقاق موجب بروز ترکی گاهاً عمیق در دیواره خارجی آنوس می گردد، این بیماری درد بسیار زیادی را به همراه دارد و موجب التهاب آنوس می گردد. این بیماری معمولاً در اثر یبوست و اسهال مداوم و طولانی مدت ایجاد می شود. شقاق در صورت عمیق نبودن ترک و علت های پیچیده تر با درمان های خانگی و دارویی قابل رفع و درمان است. اما در مراحل بعد نیاز به درمان های تهاجمی تر نظیر جراحی و لیزر دارد.
درمان شقاق با لیزر از روش های بدون درد و خونریزی و قطعی برای از بین بردن این زخم رایج در قسمت های مختلف رکتوم است.
- ۰۴/۰۳/۰۱